Les famílies en el centre de les polítiques de prevenció de la infància en risc de vulnerabilitat


Situar les famílies en el centre de les polítiques de prevenció per a la infància i l'adolescència en situació de risc és al moll de l'os del nou model de servei d'intervenció socioeducativa, SIS, amb el qual treballen les entitats que acompanyen aquestes persones per garantir el seu desenvolupament vital i personal.

És també la principal conclusió de la guia que la setmana passada va presentar FEDAIA a la Universitat de Barcelona. Un document elaborat pel grup GRISIJ de la UB, amb les aportacions de les entitats d'atenció a la infància i l'adolescència, que apunta al nou model d'atenció dels serveis d'intervenció amb famílies amb infants i adolescents en situació de risc. L'experiència de les professionals que tracten amb aquesta infància i adolescència ha demostrat que fer partícip els entorns d'aquests infants i adolescents de l'acompanyament és cabdal per generar canvis reals en aquestes situacions de risc.

En aquesta guia s'insta als serveis a fer la seva tasca amb un treball cooperatiu amb tota la xarxa de recursos i serveis. En el document s'aporten coneixements sobre les possibilitats que educadores socials i famílies facin un treball conjunt per cercar solucions a les necessitats a través de l'acompanyament i amb l'objectiu que la parentalitat positiva sigui l'eix en les polítiques de prevenció. En aquest sentit, es dona una sèrie de recomanacions per adaptar el servei en aquesta línia, tant en la formació de les professionals com amb la creació de xarxes comunitàries que facin possible aquesta feina.

Però aplicar aquest model no pot ser només una declaració d'intencions. Un cop fet el diagnòstic, cal procedir a posar tots els recursos i eines a l'abast de les entitats i professionals perquè puguin aplicar les accions socioeducatives i terapèutiques adequades, i per això és necessari que el model s'estengui per tot el territori amb la implicació de tots els ajuntaments i la Generalitat. Cal una aposta decidida i valenta que sigui capaç de revertir l'infrafinançament d'uns serveis que per la seva especialització i la seva continuïtat requereixen suficients recursos personals perquè no quedin en un simple intent. La igualtat d'oportunitats per a tothom és un imperatiu que hauria de fer possible que ara, amb l'aprovació d'uns nous pressupostos en l'horitzó, no s'escatimés ni un euro per donar possibilitats als més d'un milió i mig de catalans i catalanes que viuen en risc d'exclusió social.

(Article signat pel Grup Motor Model SIS de la FEDAIA)

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article