Bon Nadal?


La història és imprevisible i sovint no para esment, quan embolcalla amb els seus fets i esdeveniments, als qui queden dins del seu farcell. Gairebé sempre hi ha nens, adolescents i joves que, sense esperar-ho, es troben al bell mig d’escenaris inintel·ligibles, dolorosos o tristos davant els quals busquen, en silenci o a crits, alguna cosa o algú que els permeti entendre el que passa.

Aquests dies a molts infants, adolescents i joves es trobaran en un moment crític, potser separats de les seves famílies, potser víctimes de greus desencerts, potser perduts en la recerca del seu propi jo, potser revoltats amb tot i amb tots per allò que de cap manera comprenen, certament aquest sentiment de revolta els acompanya més enllà d’aquestes dates, però és en aquest moment, on per tort i dret s’enalteix el concepte de família, quan potser es fa més punyent la seva realitat.

El nostre compromís vers ells, com a professionals de la intervenció educativa, s’ha de reforçar especialment en aquests moments, sabent que haurem d’enfortir les seves capacitats i les nostres, per donar cabuda a les dificultats que els sobrepassen, però amb les que indefectiblement hauran de conviure. Haurem de cercar totes les estratègies possibles per acompanyar-los en la reconquesta de la felicitat.

És en aquests moments també, quan moltes d’aquelles famílies que inconscientment o perversament conscientment, han malmès a tants infants, adolescents i joves, inexplicablement enarboren, amb un sense sentit, la bandera de l’amor familiar, aquell que no van saber-lo protegir i fer prevaldre abans d’arriscar la salut, integritat i sentiments dels seus fills.

No podem oblidar tants individus que en un acte inhumà han posat en la línia del patiment a infants, adolescent i joves, ja sigui explotant-los, pegant-los, maltractant-los, vexant-los, oblidant-los. A tots ells, en cap cas els volem desitjar un Bon Nadal.

Les famílies i la recuperació de les relacions amb els seus fills és també objectiu prioritari de la nostra tasca, però no tot s'hi val i, en aquests moments, haurem de preservar aquests infants i adolescents de les derives i sense sentits que aquestes famílies emprenen.

Aquest és un moment per visibilitzar i sensibilitzar tothom davant el patiment, la solitud i incertesa que, malgrat el nostre acompanyament professional, viuen tants infants d’aquí. No veurem anuncis, ni espots, ni persones que ens demanen signatures de suport pel carrer, però existeixen.

Els infants, adolescents i joves que atenem als recursos de protecció no els podem invisibilitzar simplement perquè és una obligació de l’administració donar-los cobertura, cosa que ja fa. És cert que aquests infants i adolescents tindran sopar de Nadal, regals de tió, Reis o Pare Noel, celebraran i cercaran a l’home dels nassos, menjaran raïm el dia de cap d’any, aniran a la cavalcada i es llevaran plens d’il·lusió el dia 6 de gener, però més enllà de tot això ens hem d’empeltar del seu estat emocional i posar la nostra mirada i el nostre pensament i cor a la seva disposició.

Molts són els infants, adolescent i joves als quals aquest Nadal els deixarà petja, perquè han acabat d’arribar al nostre país, sols i plens d’incertesa; per trucades que els acostaran les veus dels seus pares, avis o germans; perquè, per destins infausts, entraran per primera vegada dins el sistema de protecció; perquè han acabat sent víctimes del funest ventall d’opcions del mal que s’estén amb perill sobre ells; o també perquè serà el moment d’iniciar una nova vida en família amb nous pares i germans; o perquè podran abraçar-se als avis que sempre els van cuidar i dels que un dia es van acomiadar; potser també perquè viuran l’experiència, encara que sigui en un centre, del que és sentir-se estimat.

Aquest ha de ser també el seu moment. Mereixen tota la nostra atenció, els devem la nostra companyia. Ells ens confrontaran a les nostres petiteses quotidianes i preocupacions supèrflues. Preguntem-nos-ho: realment per tothom serà un Bon Nadal? Els professionals que atenem a infants, adolescents i joves ho intentarem.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article