Treballem conjuntament per construir el futur de l’educació social


El passat novembre vam celebrar la Gran Gala de l’Educació Social, un acte especial que ha posat punt i final a la celebració del 20è aniversari del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya.

Aquesta celebració va ser un merescut homenatge a totes i tots els professionals que han contribuït i contribuïu al desenvolupament de la professió a través del CEESC. Volem agrair i donar valor al compromís, els esforços i a més d’una renúncia que, de ben segur, ha suposat la dedicació d’aquest projecte comú.

Hem de reconèixer, si més no, que l’educació social ha guanyat presència de manera considerable en el dia a dia i malgrat que, potser, no sentim prou apreciada la nostra professió, sovint se n’esperen opinions, reaccions i posicionaments ben decidits. La nostra veu s’ha fet escoltar a nivell de país lluitant pels drets de la ciutadania.

Amb les activitats que hem proposat durant el darrer any, confiem que s’hagi reiniciat un sentir i una estimació a la professió. Ara cal mantenir viva la flama orientant el futur comú.

Perquè el futur de la professió no pot dependre de paraules buides i de tòpics sobre que el futur el construirà el jovent i els nous graduats. El futur depèn de nosaltres, educadores i educadors socials, i del que volem en relació amb el dret a l’educació social. No hem d’esperar que el futur es construeixi de forma atzarosa i espontània. Ho hem de fer de la mateixa manera que hem construït aquests 20 anys amb objectius ferms i decidits, i també amb algun fracàs, tot s’ha de dir.

Cal que ens comprometem des d’ara amb el CEESC si volem tenir un futur com a professionals col·legiats i col·legiades i un col·legi professional que sigui interlocutor en una millor regulació professional, en fer força en el nostre discurs com a disciplina universitària, en no perdre l’essència i continuar defensant l’acompanyament mitjançant el vincle educatiu, en obrir nous camins emprenedors i autònoms desvinculats de les institucions.

Ens cal continuar el camí ja iniciat pels col·legues sèniors i gaudir de la seva saviesa, acompanyar els nous graduats en els primers passos de la professió, des del compromís ferm de fer-nos costat en tot el nostre trajecte vital com a educadors i educadores socials.

En el futur de la professió caldrà iniciar moltes reflexions al voltant de l’ètica en la nostra pràctica, de la supervisió professional, de la cura del mateix professional en el seu exercici, per millorar i ser millors al costat de les persones que necessiten un suport.

Un futur incert i líquid que ens permetrà omplir nous espais on ara la figura professional de l’educador/a social encara no és possible, i per això caldrà coratge, pensament, compromís i molts educadors i educadores socials que empenyin i facin gran la professió.

 

Aquest article està signat per:

Maria Rosa Monreal, presidenta del CEESC.

Míriem Solsona, vicepresidenta del CEESC i comissionada del 20è aniversari de l'entitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article