10 punts clau sobre la Fibromiàlgia i la Fatiga Crònica

Es calcula que més de 200.000 catalans pateixen aquestes malalties


Cada 12 de maig se celebra el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de la Fatiga Crònica. L'objectiu de la jornada és donar a conèixer l'existència d'aquestes malalties, per tal d'afavorir una detecció precoç i incidir en la necessitat d'investigar-ne les causes.

 

Amb motiu d'aquesta jornada, el Departament de Salut, amb la col·laboració de la Plataforma de Familiars FM-SFC i de L'Associació Catalana d'Afectats de Fibromiàlgia (ACAF), ha creat el vídeo "Entén-les, compren-les", per crear consciència.

A continuació recollim els 10 punts clau per entre la fibromiàlgia i la fatiga crònica i també per conèixer tot allò relacionat amb la celebració d'enguany.


1. Què són la fibromiàlgia i la fatiga crònica?
La fibromiàlgia és una síndrome clínica caracteritzada pel dolor crònic generalitzat, no articular, a tot el cos, sobretot als músculs i l'esquena. També es pot donar una sensació dolorosa quan es pressiona punts sensibles específics.

La síndrome de la fatiga crònica, també coneguda amb el nom d'encefalomielitis miàlgica, es caracteritza per una fatiga persistent i invalidant quan es duen a terme petits esforços i no millora amb el repòs.

2. Quina diferència hi ha entre ambdues malalties?
D'acord amb Emilia Altarriba, Presidenta de la Fundació d'Afectats FM i SFC, "la diferència fonamental és que la fibromiàlgia es caracteritza sobretot per un dolor generalitzat a tot el cos, mentre que la fatiga crònica és el cansament sense causa aparent, que a més no remet amb el descans".

Fent servir un símil, podríem dir que després d'un partit de tenis estàs rebentat, però tens la certesa que dormint i reposant se't passarà. "La persona amb fatiga crònica es cansa i no millora".

3. Què causa aquestes malalties?
Es desconeix la causa d'ambdues malalties. No obstant, se sap que la síndrome de la fibromiàlgia comporta una alteració dels mecanismes neurològics que controlen la sensació de dolor, de manera que la percepció augmenta, i apareix amb estímuls que en altres persones no despertarien dolor.

El cap de la Unitat de Fibromiàlgia i Fatiga Crònica de l'Hospital del Mar, Jordi Carbonell, apunta que s'ha detectat una certa predisposició genètica en el cas de la fibromiàlgia i també una certa influència dels impactes emocionals, per exemple.

Pel que fa a la síndrome de la fatiga crònica es pensa que la malaltia pot estar provocada per una combinació de factors físics i psicològics, entre els quals hi ha infeccions virals o bacterianes, vivències negatives o traumàtiques recents, estrès mental, depressió o deficiències nutricionals.

4. Tenen major prevalença en homes o dones?
La fibromiàlgia és més freqüent en dones que en homes. El 4,2% de la població espanyola femenina la pateix, davant del 0,2% en la masculina. El doctor Jordi Carbonell parla d'una relació de 20/1.

La síndrome de fatiga crònica, per la seva banda, afecta gent jove, d'entre 20  i 40 anys, sobretot dones. Malgrat no disposar d'estudis de prevalença a Catalunya, en d'altres països afecta entre el 0,07 i el 0,3% de la població. "Coneixem que és més freqüent en dones, però no és tan clar com en el cas de la fibromiàlgia", apunta Carbonell.

5. Com es manifesten?
La fibromiàlgia sovint va acompanyada de símptomes com el cansament, trastorns del son i de l'estat d'ànim, mal de cap, trastorns digestius, dificultat per la concentració, rigidesa corporal, entre d'altres. El quadre simptomatològic, però, pot variar amb el temps i, de fet, és possible que millori de manera espontània amb el pas dels anys.

El símptoma més característic de la fatiga crònica és el cansament i la fatiga intensa, que no desapareix amb el descans i que limita la vida diària dels pacients. La fatiga ha de prolongar-se més enllà de 6 mesos perquè el diagnòstic quedi confirmat.  Altres símptomes poden ser el dolor els ganglis limfàtics, el mal de coll, trastorns del son, mal de cap, debilitat muscular, etc.

6. Hi ha factors externs que empitjorin la simptomatologia?
L'esforç físic, els canvis climàtics, l'ansietat, l'estrès i els estat premensuals o menopàusics poden aguditizar els símptomes. El doctor Jordi Carbonell explica que "l'estrès i el clima afecten negativament l'evolució dels símptomes".

7. Com es tracten?
Avui en dia encara no s'ha arribat a un tractament capaç de curar aquestes malaties.Fins ara, l'objectiu dels fàrmacs (analgèsics, antidepressius, medicaments per l'ansietat) que prenen les persones que presenten fibromiàlgia  és millorar els símptomes per poder tenir una qualitat de vida més bona. La medicació sovint va acompanyada d'exercici físic regular adaptat, tècniques de relaxació i suport psicològic si és necessari. "El treball psicològic és molt important per millorar els símptomes i no empitjorar-los", afirma el doctor Jordi Carbonell.

En el cas de la fatiga crònica hi ha una "orfandat terapèutica més gran", diu. S'utilitzen productes de parafarmàcia, antioxidants, entre d'altres "amb una base científica poc sòlida", apunta.

8. Perquè el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Fatiga Crònica és el 12 de maig?
La data escollida per a la celebració commemora el naixement de la infermera Florence Nightingale, que va patir una malaltia d'aquestes característiques quan tenia 40 anys, fet que la va obligar a viure postrada a un llit.

9. Ambdues malalties estan reconegudes per l'OMS?
L'OMS va reconèixer oficialment que la fibromiàlgia i la fatiga crònica són  malalties cròniques que afecten de forma significativa la salut. Encara no reconeix, però, la síndrome de la sensibilitat química múltiple (SQM) com a malaltia. Precisament una de les reivindicacions de la celebració d'avui és que es reconegui la SQM com a patologia.

10. Quines activitats es fan per commemorar la jornada?
Amb motiu de la celebració d'avui, algunes associacions catalanes relacionades amb aquestes dues malalties organitzen diverses activitats per tot Catalunya

La Fundació d'Afectats de Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica (Fundació FF), amb la col·laboració de la pintora i promotora de la iniciativa, Montse Santó, organitza una Subhasta d'Art Solidari, per recaptar fons per fer recerca, avui a les 6 de la tarda a la Pedrera.

La presidenta de la Fundació, Emilia Altarriba, explica que la fita de la subhasta és aconseguir diners, però també crear conciència de la necessitat d'invertir en recerca. "Cal dir: senyors, que hi ha molt poca investigació! La fibromiàlgia i la fatiga crònica són malaties de segona, pel que fa a la recerca i cal canviar aquesta situació".

L'ACAF, per la seva banda, instal·larà dues taules informatives arreu de Catalunya per donar a conèixer la malaltia. Així mateix, demà celebrarà la XIII Jornada sobre Avenços en la Síndrome de la Fatiga Crònica a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona. En aquest centre hospitalari també se celebrarà un concert benèfic a càrrec de Vint tocats de la cobla contemporània, el dijous 14 de maig.

L'Associació de Fibromiàlgia, Síndrome de la Fatiga Crònica, Sensibilitat Química Múltiple i Síndrome Electromagnètica de Mollet i Comarca (AFIMOIC) va organitzar una caminada el passat diumenge i durant tot el dia d'avui instal·larà  taules informatives a diversos punts de la ciutat.

D'altra banda, l'Assossiació d'Ajuda per la Fibromiàlgia de Catalunya (AFIBROCAT) organitza una jornada festiva a la Plaça Eivissa de Barcelona el diumenge 17, on hi haurà activitats infantils, demostració de teràpies i música en directe.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article