Milers de persones tornen al carrer per les retallades en la inserció de les persones amb discapacitat

Dincat denuncia que la manca de finançament públic posa en risc 10.000 llocs de treball i els serveis d’atenció a més de 40.000 usuaris


Milers de persones han tornat a sortir al carrer aquest dimarts per defensar l’actual model d’inserció social de les persones amb discapacitat i “per garantir els serveis assistencials”. DINCAT denuncia que la manca de solucions sobre finançament públic posa en risc 10.000 llocs de treball i els serveis d’atenció a més de 40.000 persones amb discapacitat i dificultats especials.

Desenes de persones, famílies i entitats s’han concentrat davant del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies pel que consideren “una greu situació dels serveis d’atenció i suport a les persones amb discapacitat i especials dificultats”. El passat 11 d’abril ja es van manifestar 6.000 persones pels carrers de Barcelona per alertar d’aquesta situació.

Segons denuncien les entitats, l’assistència a les persones amb discapacitat porta deu anys de congelació del finançament, retallades, problemàtiques sobrevingudes que no s’han abordat, avenços socials com l’increment de l’Salari Mínim d’Inserció (SMI) que no s’ha contemplat com fer-los efectius per la nostra realitat.

“Arribem al 2019 amb una situació límit on la manca de finançament públic posa en risc 10.000 llocs de treball i la sostenibilitat dels serveis d’atenció a més de 40.000 persones”, alerten. També asseguren que el Govern “comparteix que hi ha una greu problemàtica que cal solucionar”, però que les emplacen a “seguir-ne parlant els pròxims mesos” quan, consideren les entitats, es troben en una situació d’urgència, que requereix de “compromisos immediats i solucions urgents”.

Remarquen les entitats que són ben conscients que l’Estat “no destina els recursos suficients a Catalunya per cobrir les necessitats del model d’inserció laborals de les persones amb discapacitat”. I alerten que, “a hores d’ara, l’Estat encara no ha confirmat la quantitat total de recursos que rebran les comunitats autònomes, quan s’havien compromès a respondre a l’abril”. “No hi ha cap previsió”, es lamenten.

Exigeixen al Govern la concreció de solucions urgents que permetin arribar a cobrir el 75% del SMI de subvenció als centres especials de treball (CET), incrementar les tarifes de la cartera de serveis, solucionar l’envelliment prematur i recuperar les subvencions a la inversió. També reclamen una planificació plurianual del finançement i acabar amb el retard dels pagaments.

A l’Estat li reclamen que compleixi amb el sistema de repartiment dels fons estatals per als CET en funció del número de treballadors de cada autonomia, en lloc de fer-ho amb “criteris generalistes”. També demana que Catalunya rebi més recursos, ja que té el 23% de les persones amb discapacitat que treballen en CET de tot l’Estat, però només rep el 16% dels recursos. I exigeix que reuneixi amb caràcter d’urgència la Conferència Sectorial espanyola de Treball, que s’havia de reunir a l’abril, per assignar les partides autonòmiques pels CET.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

greg matto catalan
1.

Obtingueu un préstec del 2% fiable per fer negocis, comprar a casa i pagar les factures mèdiques, poseu-vos en contacte amb [email protected]

  • 0
  • 0

Comenta aquest article