Els drets de les dones consumidores de drogues o amb trastorn mental i víctimes de violència masclista, per fi respectats

Fins ara les usuàries en aquesta situació a Catalunya no podien ser acollides en cap recurs residencial de protecció convencional


Fins el dia d’avui, si a Catalunya i a l’Estat espanyol una dona era víctima de violència masclista i es trobava realitzant un consum actiu de tòxics o presentava una patologia dual, és a dir, que a més de tenir una addicció tenia un trastorn mental, no podia accedir a cap recurs d’acollida i protecció. Aquesta situació s’ha revertit des d’aquest estiu gràcies al projecte Eunice, impulsat per l’Associació in via, i que per primera vegada ha rebut finançament de les tres principals institucions catalanes, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona per atendre aquests casos.

Fins ara, moltes de les dones víctimes i supervivents de violències masclistes que es trobaven en situació de drogodependència es veien obligades a conviure amb el seu maltractador o a viure al carrer, ja que els recursos d’acollida no accepten a persones que tenen una addicció en actiu. “Moltes d’aquestes dones es veuen incapaces de començar tractament a causa de la violència a la qual es veuen sotmeses, ja que el consum s’ha convertit en la seva manera de suportar el maltractament”, explica l’associació en un comunicat.

Ara, el projecte Eunice prestarà una atenció integral a fins a 16 dones des d’una perspectiva de reducció de danys i un model d’inclusió residencial Housing First, és a dir, posant a la persona i la seva salut al centre, no a la substància, i sense pretendre que les dones abandonin el seu consum abans de rebre l’atenció que necessiten, assumint-les als seus recursos d’acollida i protecció.

Segons destaquen a in via, aquestes perspectives garanteixen que les dones puguin realitzar una “autèntica integració social, una apropiació de drets vulnerats i un procés de recuperació psicoemocional i d’autonomia”.

L’objectiu, segons explica Irene Andrés, cap del Servei d’Atenció Integral a Dones (SAID) de l’Associació in via, no és aconseguir que es desintoxiquin, “l’objectiu és que es cuidin”.

“Com cadascú afronta el dolor és cosa seva, i no hauria de ser motiu d’exclusió. És per això que treballem des d’una perspectiva de reducció de danys, posant la mirada en la salut de les persones, no en l’addicció. Perquè, quan mires la salut, la vida, el dolor; quan et sents cuidada i et deixes cuidar, al final, comences a estimar-te”, afegeix.

Per tal de proporcionar una resposta especialitzada a aquestes dones, les professionals de l’Associació in via realitzen una formació continuada en drogues i patologia dual i reben supervisions especialitzades, tot treballant de forma coordinada amb les professionals de la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències i de la Xarxa de Salut Mental.

Més enllà dels casos que arriben a través de les diferents entitats públiques i privades, l’Associació in via també compta amb un conveni de col·laboració amb l’entitat Metzineres del Raval, a Barcelona, que permet que tots els casos de dones que estan en situació de carrer, són víctimes d’agressions o violència masclista i que consumeixen arribin directament a l’Associació in via, sense passar pel circuit de serveis socials.

La relació entre vulnerabilitat i drogues

En els darrers anys, s’ha detectat un augment considerable de les dones que presenten problemes o trastorns derivats del consum de tòxics. Així, el cas de les dones majors de 25 anys s’ha passat del 13,33% registrat l’any 2019 al 14,29% l’any 2020; i en les menors de 25 anys s’ha passat del 23,53% registrat l’any 2019 al 41,18% l’any 2020.

Durant el 2021 l’Associació in via ha atès un total de 114 víctimes i supervivents de violències masclistes, de les quals un 13% eren consumidores i només una es trobava en tractament. L'alcohol és la droga de consum majoritària, sent present en un 40% dels casos; en segon lloc ho és la cocaïna, en un 26% dels casos; en tercer lloc es registren consums de cànnabis en un 20% dels casos. El 26% de les dones i joves ateses a in via varen ser víctimes de violència sexual en la infància.

“Treballar de forma integral amb aquestes dones ens ha fet constatar que és imprescindible abordar aquestes situacions des d’una doble perspectiva de reducció de danys, tot proporcionant-les-hi el temps, les eines i el suport psicoeducatiu especialitzat que requereixen”, asseguren a l’entitat. A més, reconeixen que no fer-ho, “acostuma a suposar la seva expulsió dels recursos , fet que augmenta exponencialment la seva revictimització”.

Homenatge a Nina Simone

El projecte Eunice pren el seu nom en homenatge a Nina Simone, l'autèntic nom de la cantant Eunice Kathleen Waymon, compositora i pianista nascuda el 1933 als Estats Units i supervivent de violència masclista, que va presentar problemes associats al consum de tòxics i un trastorn mental concomitant. Res de tot això li va impedir destacar pel seu activisme en la lluita pels drets i llibertats de les dones negres i desenvolupar una brillant trajectòria artística.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article