Amnistia reclama a l’Estat espanyol i el Marroc “justícia per les víctimes” un any després de les morts a la tanca de Melilla

L’ONG denuncia que les autoritats espanyoles i marroquines “bloquegen” la identificació dels cossos


Amnistia Internacional reclama a l’Estat espanyol i el Marroc “justícia per les víctimes”, dies abans de complir-se un any de les morts a la tanca de Melilla. El 24 de juny del 2022, una quarantena de persones van morir en intentar saltar la tanca fronterera, i Amnistia assegura que 77 de les 2.000 persones que van provar de creuar encara estan desaparegudes.

Segons un informe de l’organització, “l’ús de força prolongat i excessiu” de les forces de seguretat marroquines i espanyoles, juntament amb “l’omissió d’assistència mèdica oportuna”, “va contribuir a les seves morts i lesions, si és que no les va causar directament”.

Tanmateix, “les autoritats espanyoles i marroquines no només continuen negant qualsevol responsabilitat, sinó que impedeixen els intents de descobrir la veritat”, afirma la secretària general d’Amnistia Internacional, Agnès Callamard, en un comunicat, on afegeix: “S’han bloquejat els esforços per identificar els morts i informar els seus familiars”.

Per a l’ONG aquesta reacció del govern espanyol i marroquí “reflecteix el maltractament continuat basat en la raça i l’estatus migratori” que apliquen les seves forces de seguretat a la frontera. En el cas concret de l’Estat espanyol, Amnistia denuncia que les autoritats continuen “duent a terme pràctiques il·legals “com les expulsions col·lectives, sovint amb un ús excessiu de la força”.

Diverses organitzacions internacionals, entre elles el Consell d’Europa, també han exigit a Espanya reiteradament una investigació “independent i efectiva” de les morts a la tanca de Melilla.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article