L’Ajuntament de Barcelona climatitzarà 170 escoles d’infantil i primària

S’hi invertiran 100 milions d’euros fins al 2029 que sortiran de la taxa turística i beneficiaran 55.000 alumnes


L’Ajuntament de Barcelona invertirà 100 milions d’euros fins al 2029 per climatitzar les 170 escoles d’educació infantil i primària que depenen de l’Ajuntament. Ho ha anunciat aquest dimecres a la tarda l’alcalde de la capital catalana, Jaume Collboni, en una roda de premsa per fer balanç dels primers cent dies de mandat.

El socialista ha indicat que els diners sortiran del que es recapta a través de la taxa turística, i que es destinaran al projecte 17 milions d’euros anuals. A banda de climatitzar els edificis, s’hi instal·larà plaques fotovoltaiques perquè “contribueixin a la descarbonització de la ciutat”. Les escoles de secundària no entren en el projecte perquè depenen de la Generalitat.

La iniciativa ha estat anomenada Pla clima escola Barcelona i té l’objectiu, segons ha dit Collboni, de “garantir les bones condicions de temperatura dins les escoles”. Alhora, “ha d’ajudar a assolir la descarbonització als centres educatius”, motiu pel qual el projecte inclou la instal·lació de plaques solars que les abastiran d’electricitat. Els excedents, a més, es bolcaran a la xarxa pública. “Convertirem les escoles en agents de lluita contra el canvi climàtic”, ha afirmat Collboni.

La iniciativa beneficiarà 55.000 alumnes

Pel que fa als detalls concrets del projecte, l’alcalde ha explicat que abastarà 170 centre educatius que depenen de l’Ajuntament —148 escoles, 16 instituts-escola, tres centres d’educació especial i tres instituts de la ciutat— amb el pressupost esmentat de 100 milions d’euros que sortiran de la taxa turística. En total, la mesura beneficiarà 55.000 alumnes.

Les adequacions es faran en dues fases; una primera entre els anys 2024 i 2026 que inclourà els centres on l’actuació pot ser més senzilla i immediata, i una segona entre els anys 2027 i 2029 que inclourà la resta de centres. La climatització —tant per a la calor com per al fred— afectarà els espais comuns i les aules.

En canvi, les escoles de secundària no entren al projecte, atès que depenen de la Generalitat. “Ens consta que la Conselleria també ho voldria fer. Ells tenen els seus debats interns pressupostaris, però nosaltres tenim els ingressos extraordinaris de la taxa turística que ens permetrien tenir enllestit el 100% del projecte l’any 2029”, ha indicat l’alcalde.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article