En el 80% dels casos d’abusos sexuals en la infància la víctima és una nena o una adolescent

L’agressor és una persona coneguda o de l’entorn familiar en vuit de cada deu casos, segons un informe de Save the Children


Vuit de cada deu víctimes d’abús sexual són nenes o adolescents i l’edat mitjana en la qual comencen els abusos sexuals són els 11 anys. Així ho constata un informe que Save the Children ha presentat aquest dijous, i en el qual també es destaca que en el 80% dels casos, l’agressor era una persona coneguda o de l’entorn familiar de la víctima. Concretament, en el 40% dels casos, eren família. Els agressors no tenien antecedents penals en el 67,2% dels casos i el 96% d’ells no havien comès cap delicte per violència sexual.

A Catalunya, l’edat en la qual es concentren més casos d’abús són els 15 anys i el 86,5% de les víctimes són nenes o noies. Save the Children alerta que en la darrera dècada, els casos d’abús sexual en menors d’edat han pujat un 70%, tot i que també denuncien que les denúncies són “la punta de l’iceberg”, ja que només es denuncien un 15% dels abusos, segons estimacions de l’organització. El 88% dels judicis van acabar en condemna.

L’informe Per una justícia a l’altura de la infància. Anàlisi de sentències sobre abusos sexuals a nens i nenes arreu l’Estat, ha analitzat prop 400 sentències judicials de casos d’abusos sexuals contra la infància en tot l’Estat espanyol, 126 de les quals a Catalunya. Segons l’anàlisi de les sentències, que compren els anys 2021-2022, un 24% dels processos judicials estudiats van durar entre dos i tres anys; a Catalunya la xifra és del 26,2%, el que significa que el 70% dels processos no es van resoldre abans dels dos anys. Aquest 2022, segons dades dels Mossos d’Esquadra, a Catalunya es van presentar 1.624 denúncies per delictes contra la llibertat sexual que tenien com a víctima a infants o adolescents, 949 per abusos sexuals.

Catalina Perazzo, directora d’Incidència Social i Política de Save the Children, incideix que les dades posen en relleu que els processos judicials “no estan a l’altura de la infància” perquè no tenim un sistema judicial especialitzat. “Han augmentat els casos que no es resolen en un temps raonable, el que suposa un calvari per les víctimes”, ha explicat. També ha denunciat que detecten que hi ha víctimes que han de declarar fins a tres vegades, fet pel qual es torna a revictimitzar les denunciants “en espais no adaptats, i amb professionals que no estan especialitzats en violència sexual en la infància”. Per això, des de l’organització demanen que es generalitzi la prova preconstituïda, amb la qual es grava el testimoni de la víctima una vegada, per evitar que hagi de repetir-ho més vegades.

Segons l’informe, només en el 24,9% dels casos —21,4% a Catalunya— es va utilitzar aquesta mesura que ja contempla la Llei de protecció a la infància i l’adolescència davant de la violència (LOPIVI), aprovada el 2021, però que encara presenta deficiències en la seva aplicació, un fet que Save the Children també aprofita per denunciar. “Necessitem una reforma de la justícia, que denunciar una situació de violència sexual no suposi un calvari per la víctima”, ha expressat Carmela del Moral, responsable de Polítiques d’Infància de Save the Children.

Vuit anys a l’espera de judici 

Aquest patiment i revictimització va deixar “destrossada” a la Carmen, una víctima d’abús sexual en la infància, que ha compartit el seu testimoni durant la presentació de l’informe. Ella va denunciar als 17 anys haver patit abusos sexuals dels 10 als 14 anys per part del seu avi. Va haver de fer fins a cinc declaracions davant diferents institucions, en llocs amb càmeres i obscurs, ha relatat. “Una víctima no hauria de viure tot això, perquè cada vegada que ho expliques tornes enrere”. La Carmen fa vuit anys que espera un judici que no arriba. “La condemna la portem les víctimes. No entenc a què s’està esperant per a fer justícia”, ha denunciat la dona, que ara té 26 anys.

Justícia especialitzada en la violència a la infància

Per posar fi a aquestes pràctiques judicials que no garanteixen la protecció dels infants i adolescents víctimes  de violència i en concret d’abús sexual, Save the Children creu que cal avançar cap a una justícia especialitzada. Això implicaria implantar a nivell estatal una justícia especialitzada en atenció a la infància víctima de violència, i per la creació d’una Fiscalia específica, que participi en tots els processos on hi hagi un infant que ha patit abús sexual. Així, l’organització també reclama formació de tots els operadors jurídics per atendre els infants, i assistència jurídica a les víctimes, amb un acompanyament durant tot el procés.

Una forma de garantir la protecció de la infància en els processos d’abús sexuals són les Barnahus, ‘la Casa dels Infants’, tal com ha assenyalat l’organització. Aquest model d’atenció integral a les víctimes, on totes les institucions que intervenen en un cas d’abús sexual infantil es coordinen i treballen sota el mateix sostre per evitar la revictimització dels infants, va implantar-se de forma pionera a Catalunya, on el Govern de la Generalitat va posar en marxa la primera Casa dels Infants a Tarragona, l’any 2020. Ara més territoris estan seguint el model de Catalunya, apostant per aquest model importat dels països nòrdics.

“La justícia especialitzada i la Barnahus són models perfectament compatibles que han d’integrar-se i que formen part d’un mateix paraigües: l’atenció especialitzada i multidisciplinària a les víctimes de violència contra la infància”, conclou Ona Lorda Roure, responsable de polítiques d’infància de Save the Children a Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article