Salut aclareix que els pediatres continuaran visitant els CAP i demana “confiança” en el nou model

Balcells demana una “treva” a Infermeres de Catalunya, però el sindicat remarca que mantenen la vaga indefinida iniciada el 12 de desembre


El conseller de Salut, Manel Balcells, demana a les famílies “confiança” en el nou model d’atenció pediàtrica que el departament desplegarà el 2024 i que ha generat reticències entre entitats, usuaris i partits polítics. El model, que es va presentar fa uns dies, consisteix en 79 equips territorials (ETAP), que tindran una direcció pròpia i estaran formats per entre vuit i quinze pediatres i vuit i quinze infermeres. En una entrevista a l’ACN, Balcells afirma que la creació d’aquests equips “no vol dir que els professionals no es desplacin al CAP com fins ara”. Per altra banda, el conseller demana una “treva” a Infermeres de Catalunya, però el sindicat insisteix que mantenen la vaga indefinida iniciada el 12 de desembre. 

Balcells defensa el nou model d’atenció pediàtrica que desplegaran durant el 2024 davant les crítiques rebudes per part d’entitats i usuaris, que l’acusen de “concentrar” els professionals i de “perdre proximitat”. De fet, el Parlament ha instat el Govern a revertir-lo i a garantir que l’atenció als infants es farà als centres d’atenció primària (CAP) i consultoris de referència després d’aprovar part d’una moció presentada per la CUP. El conseller va presentar el nou model fa uns dies, amb el suport de la Societat Catalana de Pediatria (SCP) i l’Associació Catalana d’Infermeria Pediàtrica (ACIP). 

“Demanaria un marge de confiança d’un any perquè anem implementant el model, tenint en compte que no retallem, sinó que millorem la qualitat i ens adaptem a les circumstàncies, sobretot de la disponibilitat de professionals. També responem a la seva demanda de treballar en equip”, afirma Balcells.

El titular de Salut explica que aquests equips permetran una major coordinació i, per exemple, que els pediatres se substitueixin si, per exemple, un està malalt, fet que ara és difícil. Balcells indica que també s’organitzaran perquè el pediatre o infermera de pediatria facin unes hores en consultoris on ara no hi ha especialista. 

“En lloc d’estar el pediatre tot el dia en un centre perquè és d’aquella plantilla, hi anirà dos dies si n’hi ha prou, per exemple, i els altres tres estarà en un altre CAP. Formarà part d’un equip que dona cobertura a diversos CAP”, insisteix, per afegir: “Tindrem un equip que tindrà autonomia de gestió, pressupost propi i capacitat de desplaçar-se”. 

El responsable de Salut assenyala que els equips estaran ubicats en centres de referència, que és on aniran les famílies quan necessitin una atenció més complexa o una subespecialitat, i en alguns llocs, l’equip de pediatria serà el mateix a la primària que a l’hospital.

Balcells indica que en els mesos vinents aniran desplegant els equips i les àrees de cobertura, i que tindran en compte les circumstàncies de cada territori. “El primer de tot és treure l’angoixa a les famílies. Tothom serà informat a mesura que es vagin articulant els equips”, assenyala. 

El conseller assegura que els 25 equips, com al Garraf i al Penedès, dels 79 que ja funcionen estan “molt contents, no només els professionals, sinó les famílies”. Balcells també destaca que una altra de les novetats del nou model serà el servei de pediatria del 061 Salut Respon, per oferir una resposta especialitzada a les famílies.

Salut demana una “treva” a Infermeres de Catalunya

Sobre la vaga indefinida d’Infermeres de Catalunya, el conseller de Salut ha posat com a condició per rebre ell personalment al sindicat que s’aixequi l’aturada. Balcells demana una “treva” per trobar un “espai de diàleg adequat” i “abordar les reivindicacions professionals”. El conseller assegura que escolta les infermeres i que no menysté el sindicat, la vaga ni el malestar, però insisteix que la situació s’ha d’abordar des del punt de vista “professional” i “no sindical”.

“En una vaga en actiu és difícil que les pugui rebre sense anar en detriment dels altres sindicats. Si hi hagués una aturada de la vaga, seria més fàcil, permetria obrir aquest diàleg”, subratlla.

Per la seva banda, el sindicat Infermeres de Catalunya ha replicat al conseller que la vaga es manté i li han retret un “tracte diferent” amb l’aturada de metges. “Veiem que el tracte és diferent quan la vaga la convoquen els metges. Amb ells no va practicar el xantatge i es va asseure a negociar des del primer moment”, ha criticat el sindicat aquest dimarts en una piulada a X.

Salut mental i mòbils als instituts

El Departament de Salut està elaborant un informe conjuntament amb Educació per portar-lo al Govern sobre la regulació dels telèfons mòbil als centres educatius. Aquesta és una qüestió que fa mesos que es troba en l’agenda política i social, i més després que aquesta tardor milers de famílies s’hagin unit a través de WhatsApp i Telegram per demanar que els adolescents no tinguin telèfon abans dels 16 anys per l’ús, o abús, que en puguin fer.

Balcells assenyala que és “urgent” abordar l’accés a les pantalles i als mòbils i constata que des de Salut són “molt proteccionistes per preservar la salut mental dels adolescents”. “Tenim més tendència a dir que un ús excessiu de pantalles i xarxes és perjudicial. La nostra tendència és més estricta i regulatòria que altres”, ha reconegut.

Preguntat per la decisió del Departament d’Educació de deixar en mans dels instituts la decisió de si prohibeixen o no els mòbils, Balcells ha assenyalat que aquest debat el tindran en el Govern a partir d’informes tècnics. “Constatarem les diverses visions per arribar a una visió conjunta, única. Avui diria que hi ha matisos, que és lògic”, assenyala. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article