Salut no té una partida “suficient” per reclassificar les infermeres en la categoria que els pertoca

El cost, que hauria d’assumir l’Estat, es calcula entre 300 i 350 milions d’euros l’any, segons el departament


El Departament de Salut calcula que la reclassificació de les infermeres en la categoria A1 i no en l’A2, que és on es troben ara tot i que des de fa anys són graduades, tindria un cost d’entre 300 i 350 milions d’euros anuals, segons ha indicat el conseller Manel Balcells.

La meitat, uns 150 milions d’euros, seria en l’àmbit de l’Institut Català de la Salut (ICS), la gran empresa pública que gestiona la majoria de centres d’atenció primària (CAP) i vuit hospitals. Aquest serà un dels temes que tractarà el conseller en la reunió prevista pel 2 de febrer amb la ministra de Sanitat, Mónica García, a qui demanarà un millor finançament per al sistema sanitari català.

“No es poden abordar aquests canvis de categoria sense la partida econòmica necessària, suficient i justa per poder-ho compensar”, ha afirmat el conseller, que ha insistit a advertir de l’infrafinançament crònic de la sanitat catalana.

Balcells ha afegit que no només demanaran al ministeri un major reconeixement per a les infermeres, sinó també una reclassificació dels tècnics superiors, ara en el nivell professional C1; de les tècniques en cures d’auxiliar d’infermeria (TCAI), ara C2, i dels metges (A1).

“Tothom reclama tenir un nivell de categoria professional adient a la seva formació acadèmica i tenen raó”, ha dit Balcells, que ha recordat que aquestes reclassificacions depenen de l’Estat i que plantejaran que un eventual ascens en l’escala professional vagi acompanyat d’una memòria econòmica.

Les infermeres continuen les mobilitzacions

El canvi de categoria és una de les demandes de les infermeres, que porten més d’un mes mobilitzant-se i en vaga indefinida per protestar contra el tercer Conveni de l’ICS, que ha millorat les condicions de molts professionals de la sanitat, però no d’elles. 

Aquest dissabte 14 de gener, convocades per Infermeres de Catalunya, el col·lectiu es torna a manifestar a Barcelona per denunciar que la precarietat i les males condicions laborals les obliga a marxar “a l’exili”. Per això, la concentració acabarà a l’Estació de França. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Luis Pique Cabrils
1.

ICS és l'empresa contractant i la que estableix la categoria professional al fer el contracte de treball i per tant la que ha de regularitzar el col·lectiu d'infermeria. Prioritzar la sanitat pública i els seus empleats hauria de ser una acció principal de govern en lloc de malgastar diners públics en assessors o col·locant militants del partit en empreses públiques de baix perfil però amb uns sous estratosfèrics.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article