Salut i sindicats signen les taules retributives del nou conveni de l’ICS

Els augments salarials es cobraran a partir del febrer amb efecte retroactiu des del 22 de novembre


El conseller de Salut, Manel Balcells, i els sindicats UGT, CCOO, SATSE i Metges de Catalunya han signat les taules retributives del Tercer Acord de l’Institut Català de la Salut (ICS), després que el titular de Salut i les organitzacions sindicals es reunissin aquest dimarts per tancar-ho. Així, els increments que recull el nou conveni es cobraran a partir del febrer i de forma retroactiva des del 22 de novembre.

Segons informa el departament en un comunicat, les millores salarials i professionals beneficiaran un total de 55.000 treballadors de 289 equips d’atenció primària i els vuit hospitals de l’ICS. En total, Salut hi destinarà 320 milions d’euros, pràcticament tot l’augment del pressupost de Salut.

Salut remarca que entén aquest III Acord com un punt d’inflexió per a les millores laborals dels professionals. A partir d’aquí, considera, “s’ha d’anar avançant en aquells aspectes que encara no queden totalment resolts, com ara les categories professionals”.

Per fer-ho possible, el departament assenyala que està treballant per la creació d’espais amb els col·legis professionals i societats científiques i definir les millores que cal continuar avançant, com ara l’abordatge de canvis organitzatius i de transformació del model. En segon terme, s’iniciarà el desplegament de noves comissions i grups de treball de la taula d’harmonització amb la representació legal dels treballadors i treballadores, per avançar en aquest aspecte.

En el ple del Parlament, el conseller de Salut ha subratllat aquest dimecres que “en un any, s’han posat sobre la taula 800 milions d’euros de millores per als 140.000 treballadors i treballadores del sistema amb el III Conveni laboral del Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya SISCAT (460 milions d’euros) i amb el de l’ICS (320 milions)”. Balcells també ha assenyalat que l’Acord de l’ICS l’han firmat 13 dels 15 delegats sindicals i que és “un gran acord que es veurà un cop tancades les taules salarials”.

Millores del nou conveni

Les principals mesures que afecten el conjunt de col·lectius de l’ICS són el reconeixement de la carrera als professionals que provinguin de la resta del sistema, així com l’extensió de la carrera professional a tot el col·lectiu, sigui fix o eventual. De la mateixa manera, es redueix la jornada anual per a la majoria dels sectors de les 1.642 a les 1.599 hores, és a dir, una reducció de la jornada anual de 43 hores.

L’acord també fa una aposta per les especialitats d’infermeria a través d’un complement vinculat a la carrera professional de manera que tots aquells que disposin de l’especialitat percebran aquest increment retributiu de 1.500 euros anuals. La nova metodologia difereix del model tradicional perquè no suposa la necessitat d’ocupar una plaça d’especialista per percebre aquest increment. No obstant això, també es recull que els pròxims anys s’obriran convocatòries de places per a especialistes i, d’aquesta manera, es podrà continuar reforçant les especialitats infermeres.

Segueixen les protestes d’infermeres i tècnics sanitaris

Des que es va fer públic l’acord, sindicats com La Intersindical, Infermeres de Catalunya, CATAC-CTS, CGT, SOM Sanitat i SOM Intersindical van rebutjar clarament el preacord del conveni, qualificant-lo d’“insult a tota la sanitat pública” pels “greuges comparatius” que hi veuen entre categories.  Apunten que, mentre que el col·lectiu de metges en surten molt beneficiats, les infermeres, les llevadores, el personal tècnic de grau superior sanitari i el de grau mig sanitari (TCAI i Farmàcia) són “les grans oblidades”. 

Per tot això, tant infermeres com personal tècnic han convocat vagues indefinides i puntuals i diverses accions de protesta arreu del territori.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article