Les treballadores de l’acció social carreguen de nou contra la precarietat: “Mateixa feina, mateixes condicions”

En una concentració a Barcelona, exigeixen al Govern que es responsabilitzin dels serveis socials externalitzats

  • Les treballadores s'han concentrat a les portes de la Generalitat, a plaça Sant Jaume. Silvia Rodríguez
    Les treballadores s'han concentrat a les portes de la Generalitat, a plaça Sant Jaume | Silvia Rodríguez
  • Les concentrades han dirigit les seves demandes al Govern de Pere Aragonès. Cap representant polític els ha atès.. Silvia Rodríguez
    Les concentrades han dirigit les seves demandes al Govern de Pere Aragonès. Cap representant polític els ha atès. | Silvia Rodríguez
  • S'ha habilitat una bústia on deixar les queixes de les treballadores, que es farà arribar als responsables polítics. Silvia Rodríguez
    S'ha habilitat una bústia on deixar les queixes de les treballadores, que es farà arribar als responsables polítics | Silvia Rodríguez

Les treballadores i treballadors de l’acció social a Catalunya han tornat al carrer per denunciar, una vegada més, les condicions laborals pèssimes en les quals han d’exercir la seva professió.

Amb crits, xiulets i lemes han recordat aquest dijous al matí a les portes de la Generalitat, a la plaça Sant Jaume de Barcelona, que el sector social està cansat i fart, i per això reclamen al Govern català que garanteixi condicions dignes per a tots els professionals del sector, i que es responsabilitzi dels serveis socials externalitzats. 

Convocats per la Plataforma Sector Social Barcelona, i coincidint amb el Dia Europeu de la Igualtat Salarial, els professionals demanden que s’equipari el salari dels treballadors dels serveis públics externalitzats amb els dels companys que treballen per a l’administració pública, un sou que pot arribar a ser un 30% més alt. 

La marea taronja, color de les samarretes i pancartes de les persones que han participat en la concentració, ha estat ben visible, així com les demandes. “Treballem amb convenis caducats i congelats, sota una precarietat extrema. Per això exigim l’equiparació de les taules salarials i les mateixes condicions que els professionals que treballen a serveis no externalitzats”, han resumit les treballadores, que també demanaven per megàfon que el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, o el secretari general del mateix departament, Oriol Amorós, s’apropés a la plaça a parlar amb les treballadores, una petició que no ha estat atesa.

“Des de fa dècades el sistema públic de serveis socials no rep l’atenció i el finançament que es mereix. El sistema públic de serveis socials ha de ser garantia dels drets de la ciutadania. Qualsevol persona pot necessitar-ho”, han destacat en el manifest que han llegit les treballadores.

Una altra de les qüestions denunciades a la concentració és la mercantilització del tercer sector, en el qual cada cop és més freqüent que entrin empreses lucratives: “constructores, immobiliàries, agències de viatges i empreses amb ànim de maximitzar beneficis i fer negoci a través de les persones vulnerables i les treballadores amb vocació de servei”, han acusat les treballadores. “Reclamen acabar amb l’especulació i l’aprofitament d’entitats i empreses dels recursos públics, i que aquests es destinin per la millora exclusiva de les necessitats socials i de les persones usuàries i professionals”, han manifestat.

A banda, a la concentració també han carregat contra els polítics per l’incompliment de la moció aprovada pel Parlament de Catalunya —el passat 29 de juny del 2023, i a proposta de la CUP— i en la qual s’exigia el reconeixement i la dignificació dels treballs de cura i atenció social. En aquest sentit, han exigit als polítics que es desenvolupi aquesta disposició “sense més dilació”.

Abandonament de la professió

Durant la mobilització —que ha comptat amb el suport de diferents organitzacions, sindicats i col·legis professionals— les treballadores també han posat sobre la taula que tota la precarietat que pateix el sector i l’alta externalització dels serveis públics està portant a l’abandonament d’aquestes professions. “Les condicions laborals fan incompatibles el desenvolupament del projecte vital de les professionals. Condicions que són pràcticament les mateixes que el 2008, però en 15 anys el cost de vida ha pujat, mentre que els nostres salaris no”, han cridat a les portes de la Generalitat. 

De fet, en una enquesta realitzada per CGT Sector Social, el 77% de les treballadores reconeix que es planteja abandonar la professió per les dolentes condicions laborals. En el mateix informe, el 80,4% de les professionals admet haver vist irregularitats relacionades amb contractes, sous, categories o horaris. El 82,7% de les enquestades diu que pateix estrès, i el 72,5% ansietat.

Les treballadores, que també van concentrar-se davant la Generalitat i al Parlament el passat octubre, han denunciat que no tenen resposta a les demandes plantejades des de llavors. “Ni sabem que s’hagi començat a treballar”, ha indicat al Social.cat Maria Ruiz, de la Plataforma Sector Social Barcelona.

A banda, assenyalen com els salaris baixos, les ràtios i la rotació constant de les professionals són qüestions que afecten les persones que atenen. “Treballem amb persones que tenen situacions molt vulnerables, i hem de tenir unes bones condicions laborals. Hem d’estar ben cuidades per poder cuidar bé les persones que atenem”, ha afegit Diana Toro, membre de la mateixa plataforma.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Ruben Granollers
1.

Com es pot seguir a la Plataforma o ser membre? almenys per enterar-me de quan facin accions...

  • 0
  • 0

Comenta aquest article