Unes 200.000 famílies es podran beneficiar de l’índex estatal de referència dels lloguers a Barcelona, segons l’ajuntament

El Sindicat de Llogateres recomana no signar cap pujada fins al 13 de març, que és quan entra en vigor la regulació


El govern espanyol ha presentat aquest dimarts el nou índex de preus per a posar límits als lloguers, que entrarà en vigor el 13 de març i del qual se’n podran beneficiar unes 200.000 famílies a Barcelona, segons el comissionat d’Habitatge de l’ajuntament de la ciutat. Davant aquest anunci, el portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès, ha acusat el PSOE de cedir a les pressions de la patronal immobiliària per endarrerir la regulació, i ha alertat que molts llogaters rebran pressions per signar ara abans que entri en vigor la nova normativa. 

El sindicat ha recomanat a la ciutadania que no signi cap pujada ni cap contracte nou per ara perquè en pocs dies estarà prohibit apujar el lloguer. Pel que fa a l’índex, ha remarcat que deixa “molt marge per a la negociació” entre llogaters i arrendadors, i ha reivindicat la importància d’assessorar-se amb el Sindicat de Llogateres. “Tothom que hagi de signar un contracte que no ho faci sol, que ho faci acompanyat”, ha suggerit Aragonès, que ha subratllat que aquesta regulació només es portarà a la pràctica “si la gent es planta i es nega a signar pujades”, ha dit.

El comissionat d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Ramon Riera, ha considerat que la publicació de l’índex serà “un pas endavant” per aconseguir l’estabilitat de preus de lloguer a la capital catalana, i ha desitjat que la mesura serveixi “com a mínim” per aturar “l’escalada” actual. En aquest sentit, ha recordat que els preus actuals tripliquen l’IPC dels darrers deu anys.

Pel que fa a les famílies que se’n poden beneficiar, Riera ha explicat que, d’una banda, hi ha les que tenen contractes de lloguer signats amb grans tenidors, que en les renovacions “veuran com els preus s’estipulen en funció de l’índex”, i de l’altra els que tenen contractes amb petits tenidors, que s’hauran de referenciar al contracte anterior amb un augment màxim del 3%.

La consellera de Territori, Ester Capella, ha lamentat que el govern espanyol no utilitzi l’índex català de preus de lloguer com a referència i s’hagi decantat per un índex de referència d’abast estatal. Capella ha anunciat que el Govern continuarà defensant el sistema dissenyat des de Catalunya. “És més fiable, reconeix més les circumstàncies que es produeixen a les ciutats i als pobles”, ha subratllat la consellera, davant del que ha qualificat de barem “homogeneïtzador” que estipula l’índex estatal.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article