Barcelona contractarà enguany 14 nous educadors socials que atenen a menors, malgrat que els professionals en demanaven 116

Aquesta és una de les partides del Contracte Programa 2016-2019 que han signat Benestar i el consistori municipal per reforçar els serveis socials de la ciutat


El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i l'Ajuntament de Barcelona han signat el Contracte Programa 2016-2019, un acord a través del qual la Generalitat aportarà 52,3M€ a la capital catalana per planificar de manera coordinada el desplegament de serveis socials bàsics per lluitar contra la pobresa, impulsar programes de reforç de la cohesió social i la promoció de la igualtat.

L'atenció als menors és, segons la Generalitat i l'Ajuntament, una de les prioritats d'aquest pla quadriennal. En aquest sentit, el Contracte Programa preveu el reforçament dels Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA) que es preveu que el 2019 estiguin formats per un equip de 22 persones. D'aquesta manera es preveu equiparar la ratio que ja fixa la Llei de Servei Social que preveu un màxim de 40 infants atesos per cada professional. Fa només un més, però, els educadors que treballen amb menors ja van denunciar el risc de col·lapse dels serveis i demanaven 116 efectius més per cobrir les necessitats d'urgència actual. Tanmateix ambdues administracions només garantiran la contractació de 14 treballadors enguany i la resta proporcionalment els propers anys.

Paral·lelament, la consellera de Benestar, Dolors Bassa, també ha explicat que treballen per la implantació d'un nou model de Serveis d'Intervenció Socioeducativa no residencial (SIS). Aquests serveis són els que s'ofereixen a menors i famílies preventivament, quan apareixen situacions de risc per als menors. La idea de la Generalitat és ampliar aquests serveis d'abordarge integral per disposar d'una xarxa pública a tot el territori català. En aquest sentit, el Departament ha invertit 212.000 euros a Barcelona per teixir aquesta xarxa a la ciutat.

Reforç de l'atenció domiciliària

Una de les partides que també augmenta respecte el 2015 és la destinada al Servei d'Atenció Domiciliària vinculada a la dependència. El finançament aportat per la Generalitat és de 22 milions d'euros, 7 milions més que l'any passat perquè hi ha hagut un augment en la demanda d'aquests serveis. L'objectiu d'aquesta partida és reforçar els Equips Bàsics d'Atenció Social (EBAS) amb més personal. Està previst que el 2019 el formin 90 professionals però, com a mesura d'urgència, aquest any ja hi treballaran 33 educadors i treballadors socials després que aquest col·lectiu també ha denunciat en diverses ocasions el risc de col·lapse.

Noves línies de col·laboració

La Generalitat destinarà una partida de 370.000 al programa que l'Ajuntament de Barcelona ja té per atendre a les persones sense llar de la ciutat. La iniciativa del consistori acompanya persones que viuen al carrer per tal que iniciïn un procés de recuperació de la màxima autonomia personal. Aquesta línia també mira de vincular de manera és efectiva a aquest col·lectiu amb els recursos sobre sensellarisme que ha creat l'executiu municipal.

D'altra banda, la Generalitat també ha explicat de manera genèrica que ha afegit mesures d'igualtat en el treball i, de manera específica, per a persones LGTB i la lluita contra la LGTBfòbia. Paral·lelament, també s’ha sumat al Contracte Programa una línia de col·laboració per a l’impuls d’actuacions en matèria d’accessibilitat que inclou iniciatives com ara la formació als professionals o l’impuls de bancs de productes de suport, que compta enguany amb una partida de 46.000 euros.

Serveis d'integració familiar i atenció domiciliària, les grans partides

L'aportació del Departament suposa un increment de 8 milions d'euros, un 18% més respecte al que hi va destinar pel mateix concepte el 2015. Les principals partides pressupostàries aniran destinades als serveis d'integració familiar (407.000M€), als serveis d'atenció domiciliària (34,2M€), als equips bàsics d'atenció social (10M€) i als equips d'atenció a la infància i adolescència (3,5M€). Les altres partides de quantitats menors són per al transport adaptat, els programes d'atenció a persones sense llar i per a plans d'inclusió social.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article