Un web permet els veïns de Barcelona denunciar l'abús en el preu del lloguer

Les famílies van destinar de mitjana un 44,6% de la renda a pagar l'arrendament durant el 2015


"Has hagut de marxar de casa teva? T'estàs plantejant fer-ho?". El projecte 'La veritat sobre els lloguers a Barcelona', que ha creat Esquerra Republicana, demana els veïns i les veïnes que expliquin els seus casos particulars d'abús amb el lloguer i els ubiquin en un mapa. A més, proporciona un seguit de dades que evidencien la bombolla immobiliària del lloguer a la ciutat.

De fons, el web que ara es presenta vol ser una eina per combatre aquesta situació, però també per exigir polítiques més severes per afrontar-la. Els motius que assenyalen els testimonis del vídeo que acompanya el projecte són obvis: una pujada de preus motivada pels pisos turístics, per la gentrificació i per l'especulació immobiliària.

Segons dades del portal insideairbnb.com, els anys 2015 i 2016 el número de pisos turístics il·legals a Barcelona se situaven al voltant dels 15.000. Actualment, hi hauria uns 23.000 anuncis en webs de lloguer turístic. Al mateix temps, el 2015 el número de contractes de lloguer va disminuir un 9,3% respecte del 2014, i les xifres fins al tercer trimestre fan preveure un percentatge similar per al 2016.

La bombolla del lloguer: uns 800 euros mensuals de mitjana

En només quatre anys i segons dades de l'Ajuntament de Barcelona, el cost mitjà dels lloguers a Barcelona ha crescut en més de cent euros, de 681 ha passat a 786 euros, superant així el nivell de preus que tenia en plena bombolla immobiliària. Si es comparen les xifres dels portals immobiliàries privats, aquesta mitjana de preus és una mica superior, tal com denuncien les entitats socials.

A més, alerten a través del web, en només sis mesos, el preu dels lloguers ha augmentat un 9% a la ciutat. Els barris de Sant Martí, Ciutat Vella i Eixample és on l’increment resulta més significatiu. Per exemple, un pis de 70 metres ha experimentat un augment de pràcticament 300 euros en el lloguer mensual. El percentatge de la renda que les famílies destinen a pagar el lloguer és un 2% més elevada que l’any 2014 i s’espera que les dades del 2016 siguin encara superiors. Així, segons dades del consistori, durant el 2015, les famílies de Barcelona van destinar de mitjana un 44,6% de la renda familiar a pagar el lloguer.

 

Tot i així, a principis de 2016 només es va iniciar la construcció d'uns 93 habitatges protegits. És la xifra més baixa dels darrers anys, i deu vegades inferior als pisos socials que es van iniciar durant l’any 2010, amb un total de 893. Així, de gener a juny de l’any passat, es van posar en marxa 46 habitatges a Sant Andreu, 34 a Les Corts i 13 a Nou Barris. En els set districtes restants no s’hi va fer cap actuació. Pel que fa als habitatges protegits acabats, se’n van construir 133 habitatges a principis del 2016. Entre el 2011 i el 2015, de mitjana se’n van construir 598 cada any. Entre gener i juny de l’any passat, només es van finalitzar pisos socials a Ciutat Vella, Nou Barris i Sant Andreu.

Una ciutat on poder-hi viure

El projecte no és l'únic que denuncia les precàries condicions dels llogaters a la ciutat. Fa tan sols una setmana, el Sindicat de Llogaters va presentar el seu projecte als mitjans i fa tan sols uns dies ho va fer a la ciutadania. El Casinet d'Hostafrancs on es va presentar el projecte es va omplir de gom a gom i moltes persones van haver de seguir la presentació des del carrer.

Tal com denuncien els promotors del sindicat, l’any 2013 el PP va modificar la Llei d'Arrendament Urbà (LAU), que va canviar la durada mínima dels contractes de cinc a tres anys. Per aquest motiu, ara, el sindicat demana la derogació immediata d'aquesta norma. A més, reclama la creació urgent d’un veritable sistema públic de lloguer perquè, segons Sabater, "els habitatges buits, sovint a mans dels grans propietaris, esdevinguin espais de lloguer segur i assequible".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article