L’èxit del surf per a infants autistes a Sitges motiva a engegar nous cursos arreu del territori

L’entitat Més que Surf, que organitza voluntàriament la teràpia, no ha pogut atendre totes les peticions i busca altres entitats que s’animin a desplegar el projecte

L'acceptació del programa de teràpia amb surf per a infants autistes a Sitges ha superat les expectatives dels seus impulsors, que asseguren que setmanalment han de refusar sol·licituds, emplaçant les famílies interessades a inscriure's en futures sessions que esperen posar en marxa de cara a la tardor.

Adrian Esteve, l’impulsor dels cursos, lamenta no poder acollir més infants, i recorda que l'activitat s'ofereix de forma totalment gratuïta gràcies al voluntariat dels 24 monitors i gràcies al suport del Sitges Surf Club, que els cedeix el material. Per poder abraçar totes les sol·licituds, confien en trobar recursos per iniciar una nova campanya a partir del setembre i busquen entitats que s'animin a desplegar el projecte arreu de Catalunya.

Més que Surf, un projecte d’èxit

Utilitzar els beneficis emocionals del surf per estimular els nens amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) és l'objectiu l'entitat Més que Surf, sorgida a Sitges recentment. L'associació ha posat en marxa un programa terapèutic de vuit setmanes en el qual participen una vintena de voluntaris i acull fins a 24 nens que cada diumenge eclipsen la platja de la Marina d'Aiguadolç amb les seves taules de surf. Esteve assegura que el surf millora la comunicació, l'autoestima i la capacitat d'autonomia dels nens autistes gràcies a la sensació d'ingravitació i a l'efecte relaxant del mar.

La formació professional en psicologia infantil, amb especialització en autisme, sumat a l'afició pel surf van despertar a l’Adrian Esteve la curiositat per congeniar les dues facetes. Inspirat en un programa desenvolupat a Puerto Rico, Esteve va impulsar a Sitges una prova pilot de teràpia amb surf durant l'any passat, que aquest 2017 s'ha materialitzat en l'entitat Més que Surf. Durant vuit setmanes des de principis de maig i fins finals de juny, cada diumenge l'associació rep 24 nens d'entre 3 i 19 anys amb autisme, amb els quals treballa diverses habilitats per aconseguir la seva estimulació.

“Els nens a l'aigua es comporten de manera diferent. És relaxen, no hi ha espasmes”, explica, i assegura que el surf permet resoldre petites crisis de plors i nervis que tenen els infants amb autisme, facilitant que es puguin comunicar amb el monitor i amb els seus familiars. Fins i tot, relata, hi ha nens que utilitzen un vocabulari molt reduït en el qual han aconseguit incorporar la paraula “surf”. “Aquests progressos ens motiven a mantenir l'activitat”, afegeix.

L'impulsor i president de Més que Surf assenyala que el motiu principal d'aquests avenços és el vincle que els nanos estableixen amb el monitor, les activitats de psicomotricitat, la relaxació que els proporciona l'aigua per la sensació d'ingravitació, i també l'efecte estimulant dels ions negatius del mar. Adrian Esteve subratlla que la finalitat de fer surf setmanalment no es centra en la pràctica esportiva: “Nosaltres no volem que el nen s'aguanti dempeus a la taula, sinó que busquem altres coses”.

La teràpia funciona amb dos torns de dues hores, en els quals reuneixen 12 nens, cadascun amb un monitor que se n'ocupa al llarg de les vuit setmanes. Des que arriben a la platja, es treballen diverses dinàmiques de grup per entrar després a l'aigua de forma individual, mentre que la sessió acaba de nou fent activitats conjuntes amb la resta de nens. Esteve destaca que seguir aquesta dinàmica durant vuit sessions els aporta “pautes de comportament i educació”, alhora que molts aprenen a comunicar-se amb la resta de companys.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article