Afers Socials incrementa en 1,7 milions d'euros els ajuts complementaris per a famílies acollidores

El Departament presenta també un conjunt de mesures d'acció positiva que ofereixen avantatges als infants tutelats i a les famílies

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies augmentarà un 10% la partida de complements econòmics per a les famílies acollidores. Així ho han anunciat aquest matí la directora de l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció, Agnès Russiñol, i el director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ricard Calvo. El Social.cat ja avançava el passat 6 d’abril aquesta decisió de la conselleria, que "és una responsabilitat que recau en tota l’administració", ha destacat Russiñol.

Aquesta decisió s’enmarca en un seguit de mesures, aprovades ahir pel Govern, per tal de promoure l’acolliment familiar i faciliar a les famílies de fer aquest pas. Entre elles, destaquen lacreació del complement RESPIR de 60€ mensuals per infant, destinat a fer front a les despeses de les activitats de lleure de l’infant i alhora a alleugerir les tasques de cura de les famílies acollidores, i la creació d’una nova franja del complement per a infants amb un grau de discapacitat d’entre el 45% i el 64% de 300€ al mes per infant.

Russiñol ha destacat que “aquests complements suposen una inversió de 1,7 milions d’euros més respecte l’any passat, uns diners que van directament invertits en aconseguir que les famílies acollidores tinguin més facilitats a l’hora de realitzar la tasca social que duen a terme”. En especial, ha matisat la directora, “augmentem les ajudes econòmiques destinades a aquelles famílies que acullin més d’un infant, sovint grups de germans, o infants amb diversitat funcional, un fet que respon a les necessitats en què ens trobem a dia d’avui”.

Les famílies acollidores perceben una prestació econòmica segons l’edat de l’infant que és de 323€ al mes per als menors de 9 anys, 362€ al mes per a infants d’entre 10 i 14 anys i a 393€ al mes per als joves d’entre 15 i 18 anys. A aquestes prestacions poden sumar-s’hi diversos complements en funció de la quantitat de menors acollits, les visites a la família biològica o si els tenen algun grau de discapacitat.

Els complements a les prestacions econòmiques que pateixen un augment respecte l’any passat són els destinats a l’acolliment de més d’un menor. En aquest sentit, acollir dos infants té, a partir d’ara, un complement de 350€ al mes per família, el que suposa un augment del 55%. L’acolliment de 3 infants està dotat d’un complement de 525€ al mes, un 9% més. En el cas de 4 infants és de 800€ al mes, el que suposa un augment del 20% i en el cas de 5 menors és de 1.000€ al mes, un 4% més. Un altre dels complements que ha sofert un augment significatiu és el d’urgència i diagnòstic, per a famílies que es fan càrrec d’un infant mentre els equips especialitzats determinen quina és la millor mesura de protecció per aquell infant. Aquest complement és de 700€, el que suposa un increment del 32%.

En aquest mateix sentit, la directora de l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció també ha presentat un total d’onze mesures d’acció positiva treballades entre cinc departaments de la Generalitat i que permetrà a les famílies acollidores i infants tutelats gaudir d’avantatges en activitats culturals i lúdiques, alhora que els oferiran avantatges en l’escolarització o la realització tràmits administratius, bonificacions o exempcions en les taxes d’ensenyament i Formació Professional i gratuïtat en les farmàcies.

Un treball interdepartamental

Russiñol ha destacat que “l’aposta del Govern per garantir el dret dels infants és clara, per això hem fet un treball interdepartamental que ha de facilitar el dia a dia a les famílies acollidores”. “Volem més famílies acollidores perquè volem garantir el dret dels infants a viure en família i per aconseguir-ho fem tot el que tenim al nostre abast”, ha conclòs la directora.

Aquestes mesures s’emmarquen en un pla estratègic dissenyat per l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció i la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència per tal de promoure l’acolliment familiar i assolir l’objectiu de que cap infant menor de 6 anys visqui en un centre. Per això, el passat mes de novembre es va iniciar una campanya de sensibilització que, sota el lema ‘Tu pots ser la família que està esperant’, apel·la a totes aquelles famílies que estiguin capacitades i en el moment adequat a acollir un dels 100 infants de 0 a 6 anys que encara no tenen una família acollidora.

Aliances amb el món local

Aquesta campanya segueix activa i actualment se centra especialment en 8 municipis de l’àrea metropolitana escollits en relació amb la procedència dels infants que esperen ser acollits i amb qui s’han establert estratègies de col·laboració per la promoció de l’acolliment familiar. Aquests municipis són: Barcelona, Badalona, Mataró, l’Hospitalet del Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Boi del Llobregat, Cornellà del Llobregat i Sant Vicenç dels Horts.

Tots aquests municipis s’han compromès a crear circuits estables de promoció de l’acolliment en els seus municipis, a fer xerrades informatives pels seus conciutadans sobre aquesta mesura de protecció. Alguns també promouran una declaració institucional per visualitzar el seu compromís amb la protecció de la infància.

Finalment, el pla també contempla un procés participatiu per tal de millorar l’acolliment familiar, que va iniciar-se el juny i ha comptat amb la col·laboració de tots els agents implicats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article