Arrels acompanya més de 3.200 persones sense llar el 2023, un 7% més que l’any anterior

L’entitat subratlla que és la xifra més elevada que han registrat fins ara i reclama més recursos a Barcelona per a les persones que viuen al carrer


Arrels Fundació ha acompanyat un total de 3.283 persones sense llar durant l’any 2023. Es tracta de la xifra més elevada que han registrat fins ara i d’un augment del 7% respecte a l’any anterior. Des de l’entitat subratllen que, tot i que aquestes dades encara són provisionals, demostren la necessitat de més recursos per a persones sense sostre a Barcelona, així com de mecanismes de prevenció per evitar que es quedin al carrer.

“Si ens fixem en els últims cinc anys, de manera anual hem atès més de 3.000 persones sense llar, a excepció de l’any 2021, quan l’accés a part dels recursos era més restringit a causa de la Covid-19”, explica el director d’Arrels, Ferran Busquets. Del total de persones ateses el 2023, 1.452 era la primera vegada que eren acompanyades per Arrels i la gran majoria, el 87%, eren homes. 

L’acompanyament que ha fet Arrels al llarg de l’any passat a totes aquestes persones ha sigut molt divers. Per una banda, més de 2.700 persones han fet ús del centre obert de l’entitat, un 13% més que el 2022. La majoria d’aquestes persones buscaven un lloc d’aixopluc i on descansar, un total de 465 persones han fet ús dels serveis higiènics, 1.083 s’han canviat de roba o han demanat mantes o sacs de dormir i 444 persones han utilitzat la consigna. A més, fins a 1.344 persones s’han apropat a aquest servei per demanar orientació i assessorament sobre els recursos que existeixen a Barcelona per a persones sense llar.  

Per altra banda, els equips de carrer de la fundació han visitat fins a 784 persones el 2023 i l’entitat ha garantit l’allotjament de 267 persones, la majoria de les quals viuen en pisos. L’últim any, de fet, 21 persones han començat a viure en un pis gestionat per Arrels, a més de les persones que s’han beneficiat d’un allotjament per a persones amb estat de salut fràgil a l’equipament residencial Llar Pere Barnés o de les que han pogut passar les nits a l’espai del Pis Zero.  

Finalment, Arrels també ha conegut la defunció de 55 persones sense llar a Barcelona durant el 2023, de les quals en coneixien directament 34 i de les quals 22 vivien directament al carrer. 

“Haver atès 3.283 persones durant l’últim any no és una bona notícia; al contrari. La majoria són persones que no tenen un lloc on viure ni on passar la nit. Aquestes dades evidencien que, tot i els esforços de l’administració pública, els recursos bàsics que tenim a Barcelona per a persones que viuen al carrer són insuficients”, afirma Busquets. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article