Afers Socials crearà 23 nous CRAE de dimensions reduïdes

El pla de xoc de la conselleria també preveu potenciar els centres d’acollida com a centres residencials per a l’atenció immediata dels menors


Després que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies hagi admès que el sistema de protecció a la infància tutelada "està col·lapsat", ha impulsat un pla de xoc que ara comença a concretar-se. La conselleria ha anunciat que crearà 23 nous CRAE de dimensions reduïdes i de menys places, on "l’atenció pugui ser més personalitzada".

"Hem posat en marxa un pla de xoc per atendre infants i adolescents", ha assegurat aquest dimecres la consellera Dolors Bassa. També ha detallat que el model "es basa en les 5P: la prevenció, la participació, la protecció, la promoció dels drets i la provisió". D’aquesta manera, els nous CRAE es definiran "com a unitats de convivència d’entre 10 i 12 infants, amb habituacions individuals o dobles".

A més, la conselleria ha anunciat que es potenciaran els centres d’acollida per a l’atenció immediata i transitòria de l’infant. Alhora, es desenvoluparà un nou model de serveis d’intervenció socioeducativa no residencial per a infants i adolescents en risc i les seves famílies. Així mateix, s’obriran quatre nous centres residencials d’educació intensiva (CREI) a l’àrea metropolitana, a Girona, Lleida i Terres de l’Ebre i s’impulsaran els espais de visites supervisades.

La reivindicació dels educadors socials

Aquesta és una demanda que el sector de l’educació social feia anys que reivindicava. Per repensar aquest model, la Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (FEDAIA) va iniciar el mes passat un cicle de xerrades que s'allargarà fins al maig en què els experts reflexionen sobre un canvi de model de l'atenció a la infància. "Des de fa anys diversos directius de la Unió Europea insten els països membres a treballar per obrir les portes de les institucions a la comunitat", ha assenyalat la presidenta de la FEDAIA, Conxi Martínez.

Tal com relatava l’educador social Daniel Ortega a Social.cat, un dels problemes de la xarxa de centres residencials és que s'ha quedat endarrerida i que encara es coordina amb criteris de fa trenta anys. "Un dels problemes dels CRAE és la quantitat de menors que atenem alhora. Tenim nanos des dels tres fins als 18 anys. Com donem resposta a tots ells? Els centres residencials haurien de deixar d'existir tal com són ara", afirmava l'educador de forma taxativa.

El pressupost per a la infància tutelada augmenta un 10% respecte el 2016

Des de la conselleria també han explicat que han reforçat el servei d’atenció a les víctimes d’abús sexual, que ja funcionen en totes les demarcacions. Alhora, també ha informat que han invertit tres milions d’euros en la millora de tots els centres del territori. D’aquesta manera, es podran crear, segons la conselleria, 163 noves places de CRAE, 108 de CREI i 61 en centres d’acollida.

Amb els pressupostos aprovats, el sistema de protecció a la infància i adolescència compta amb una inversió de 237,5 milions d’euros, un increment del 10% respecte l’any anterior. Això permet, així mateix, invertir en el desplegament de la llei 11/2010 de detecció i protecció del maltractament i en crear noves places residencials d’atenció a infants i adolescents en risc social i joves extutelats per la Generalitat.

També permet millorar el finançament de serveis prestats pels ens locals, impulsar el nou servei especialitzat d’atenció diürna i un nou dispositiu per l’acollida de menors estrangers nouvinguts no acompanyats i en desenvolupar itineraris de protecció adaptats i detecció i prevenció de situacions de risc.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article