Afers Socials destinarà 57 milions d’euros per promoure la inserció laboral de les persones amb diversitat funcional

El Homrani i les entitats de la discapacitat arriben a un acord per impulsar el “pla de xoc” per millorar les condicions de treball


Afers Socials destinarà 57 milions d’euros per promoure la inserció laboral de les persones amb diversitat funcional. En concret, invertirà 42,5 milions d’euros perquè els Centres Especials de Treball (CET) puguin assumir la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) i 14,5 milions més per a la inserció en l’empresa ordinària. La partida forma part d’un “pla de xoc” que les entitats de la discapacitat, com ara el COCARMI o ECOM, reclamaven des de feia mesos i no descartaven celebrar mobilitzacions.

“Tot i els avenços que s’han fet, encara perduren limitacions en el cas de les persones amb discapacitat, especialment de participació en el mercat de treball ordinari”, ha assegurat el conseller. En aquest sentit, el Homrani ha explicat que l’increment del salari mínim interprofessional (SMI) hauria d’haver anat acompanyat de les mesures econòmiques adients en el cas dels centres especials de treball (CET). “Per això, exigim a l’Estat que destini en la propera Conferència Sectorial 120 milions d’euros per suportar, com a mínim, el 50% del SMI per a tots els centres especials de treball”, ha dit.

El conseller també ha recordat que des del Departament s’ha fet un esforç important per “entomar el repte que suposa l’augment del SMI i el finançament dels CET i, per això, ja s’ha incrementat aquest mes de febrer la partida de fons propi destinat als centres especials de treball, passant de 35 milions d’euros a 42,5, 7,5 milions d’euros més que l’any anterior”.

“El dret al treball de les persones amb discapacitat ha de preocupar totes les administracions, que han de fer front a les seves responsabilitats i compromisos amb les persones amb discapacitat i les seves famílies, que són les que han d'estar al centre de la presa de decisions polítiques”, ha declarat el president del COCARMI, Antonio Guillén.

Ha afegit que, amb l’acord, esperen “recuperar nivells d'inversió per afavorir la inserció laboral a l'empresa ordinària equivalents als anys previs a les retallades”. “També esperem aconseguir millorar el finançament dels CET a través de la Conferència Sectorial”, ha afegit.

Inserció a l’empresa ordinària i altres mesures

A més, amb l’acord, encara s’incrementen més els recursos per finançar la inserció laboral de les persones amb discapacitat i s’aporten 14,5 milions d’euros per a la inserció en l’empresa ordinària, dels quals cinc es destinaran al manteniment de llocs de treball amb especials dificultats.

L’acord signat aquest divendres també inclou, entre altres, sol·licitar el traspàs de competències en relació a la normativa per a la inserció laboral de les persones amb discapacitat o problemes de salut mental a la Generalitat de Catalunya; o, com a mínim, la constitució d'una comissió bilateral Estat-Generalitat per posar les bases d'un acord que garanteixi la singularitat del model català.

Així mateix, preveu la creació d’una comissió bilateral entre el Departament i COCARMI amb l'objectiu d'analitzar, controlar i avaluar les polítiques públiques d'ocupació destinades a les persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental.

D’igual manera, es desenvoluparà un pla de la inspecció de treball per al compliment de la reserva del 2% dels llocs de treball en aquelles empreses que no estiguin acollides a mesures alternatives. I s’elaborarà un pla per a la formació específica de persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental amb vinculació a les empreses per a desenvolupar pràctiques no laborals.

A més, es realitzarà un altre pla per fomentar l'obtenció de certificats de professionalitat. I es preveu recuperar la partida per a inversions i reconversió, sobretot per a aquelles inversions que signifiquin una major creació de llocs de treball en un marc d'innovació i cooperació d'entitats socials titulars de CET. Per últim, es donarà suport a plans de viabilitat en casos d'emergència i/o greu risc de pèrdua de llocs de treball.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

greg matto catalan
1.

Necessiteu un préstec fiable del 2% per pagar les vostres factures mèdiques
  poseu-vos en contacte amb [email protected]

  • 0
  • 0

Comenta aquest article