[28-A] Dissenyar un futur laboral amb més facilitats per als joves, el repte de tots els partits polítics

Les diferents formacions coincideixen amb la necessitat de fomentar l'accés dels joves al món laboral


Conscients que els infants i joves són els que escriuran el futur del país, els diferents partits polítics s’afanyen a prometre un món d’oportunitats per aquest col·lectiu. Amb tot, algunes propostes queden sense detallar.

Referent a les oportunitats laborals dels joves, el PSOE proposa un pla de xoc amb més de dos milions d'euros i 50 mesures concretes per facilitar l’accés dels joves al mercat de treball. En aquesta línia, JxCAT proposa reformar els contractes laborals en pràctiques. Per la seva banda, Ciutadans vol per combatre les addiccions amb plans de prevenció des de l’atenció integral. ERC i Unidas Podemos aposten per un nou pla per protegir infants i joves de la violència.

C’s: prevenir les addiccions entre els joves              

De les 170 mesures que proposa Ciutadans, nou van orientades als joves. Concretament, promouran una nova llei d’habitatge que garanteixi l’accés dels joves a habitatge protegit. Per fomentar els salaris dignes, Ciutadans proposa la creació d’un complement salarial garantit que començaria a aplicar-se entre els i les treballadors/es joves. La promoció d’una nova llei d’igualtat pel col·lectiu LGTBI facilitant l’accés a l’allotjament transitori per les persones LGTBi que es veuen forçats a marxar de casa pel rebuig familiar a la seva orientació sexual. Pel que fa a les addiccions, proposen la implementació d’una llei de prevenció i atenció integral en matèria de drogues i addiccions amb especial èmfasi en la publicitat del joc i les apostes. Suport a l’emprenedoria en el món rural amb una tarifa reduïda per a joves menors de 30 anys.

ERC: dret a vot a partir dels 16 anys i un pla contra la violència masclista

El partit vol impulsar el dret a vot a partir dels 16 anys, així com incrementar i millorar els mecanismes públics d’intermediació laboral per evitar el recurs a empreses de treball temporal i agències de col·locació privades. També vol crear un pla integral contra la violència masclista destinat al col·lectiu jove.

JxCAT: beques de segona oportunitat per a joves sense treball i estudis

En polítiques de joventut, JxCAT vol impulsar la Formació Professional dual i també vol reforçar la formació universitària dual. També reclamen que hi hagi beques de segona oportunitat remunerades per als joves sense treball i estudis. També volen combatre la precarietat reformant els contractes en pràctiques en empreses i evitant que les beques serveixin per cobrir llocs de feina essencials, però no especifica en quin sentit. També demanen modificar la legislació laboral per reduir la temporalitat, però no diuen com. Alhora, volen millorar la informació sobre el mercat de treball, però no expliquen en què. Així mateix, reclamen potenciar el programa de Garantia Juvenil, però no s'explica com. També reclamaran a l'Estat traspassar les competències a la Generalitat en matèria de política social d'habitatge, especialment per a joves. Pel que fa als joves migrants sols, JxCAT reclamarà que puguin accedir plenament al programa de Garantia Juvenil i que a partir dels 16 anys puguin tenir regularitzada la situació administració, amb permís de residència i accés a contractes laborals per més d'un any.

Podemos: una nova llei per protegir la infància

Unidas Podemos proposa una sèrie de mesures urgents contra la pobresa infantil i l’exclusió social com són l’adopció “de forma immediata” d'un pla de xoc per eradicar la pobresa i l'exclusió infantil en tot el territori europeu. Per aquest motiu, incrementaran la inversió pública en la infància fins arribar a la mitjana europea. També volen aprovar la Llei de Protecció Integral contra la Violència cap a la Infància i l’Adolescència. Per defensar els seus drets i evitar la impunitat en els abusos als menors i eradicar les violències cap aquest col·lectiu, se suspendrà el còmput per a la prescripció d'aquests delictes, almenys fins que les víctimes hagin complert 30 anys, s'eliminarà la distinció entre agressió i abús sexual i es crearà una fiscalia especialitzada en donar resposta a aquests casos. Per millorar la prevenció, es destinaran més recursos en l'entorn educatiu, social i sanitari i es crearà una línia d'atenció telefònica pública d'informació i assistència les 24 hores atesa per un equip professional i multidisciplinari. Per donar major visibilitat a la infància en les institucions aquest partit polític proposa les següents mesures: reformar de l'actual Observatori de la Infància, per millorar les seves competències d'investigació de la realitat social del col·lectiu i la seva capacitat d'incidència en les polítiques públiques, reconeixement del vot a partir dels 16 anys, crear una targeta única de transport, gratuita per a menors de 26 anys. Creació d’un parc de lloguer públic a preus assequibles on la joventut tindrà un accés prioritari. Protecció especial per atur de joves i disseny d’una política contra les cases d’apostes amb la prohibició de la seva publicitat.

PP: deportar els joves migrants sols perquè “creixin amb les famílies”

El PP assegura que vol reforçar el sistema d'atenció als joves migrants sols perquè sigui "prioritari el retorn als països d'origen en condicions de seguretat i respecte", perquè "puguin créixer i desenvolupar-se amb les seves famílies". A més, assegura que la seva prioritat en infància és aprovar un pla contra la violència infantil. També volen fomentar el model d'acolliment familiar per sobre del residencial. Així mateix, asseguren que aprovaran un tercer pla estratègic nacional d'infància i adolescència i afirmen que donaran suport a la joventut en el medi rural, a l'oci inclusiu, la integració social i habitacional o als educadors, però no concreten de quina manera ho faran. També volen impulsar ajudes per a les mares joves.

PSOE: un pla de més de dos milions per millorar les oportunitats laborals

El PSOE proposa un pla de xoc pel treball jove, que inclouria 50 mesures amb 2.237 milions d’euros per millorar les oportunitats laborals i de formació dels joves. També proposa un restabliment de la renda bàsica d’emancipació pel lloguer de l’habitatge per als joves amb ingressos baixos. Paral·lelament, vol desenvolupar l’Estatut del Becari perquè les pràctiques laborals incloguin una remuneració i es limiti l’encadenament de períodes de pràctiques. També proposa debatre la possibilitat d’ampliar el sufragi actiu i passiu a partir dels 16 anys.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article