[28-A] Punxar la bombolla de l’habitatge i el lloguer, l’assignatura pendent per revertir la pobresa

Tots els partits polítics coincideixen que, si volen millorar les condicions de vida de les famílies, és imprescindible incrementar el parc públic i les ajudes


La crisi econòmica ha llastrat l’economia de les famílies, la major part de les quals tenen problemes per fer front al pagament d’un habitatge. Els partits polítics, en aquestes eleccions del 28-A, en són molt conscients. Al ‘Social.cat’ recollim les principals propostes que les formacions amb representació al Congrés proposen en els seus programes.

De fet, tots ells coincideixen que la pobresa només es podrà revertir si s’aborda la bombolla de l’habitatge i el lloguer, ja sigui punxant-la i blidant el dret a l’habitatge com a fonamental, tal com defensen partits com Unidas Podemos; com regulant millor la llei de l’habitatge o promovent ajudes per a les famílies, tal com consideren C’s, PSOE o PP; o ampliant el parc d’habitatge social. Alguns partits, com JxCAT, també es recorden d’abordar el sensellarisme o la pobresa energètica.

C’s: resoldre els conflictes entre propietaris i llogaters

Pel que fa a les polítiques d’habitatge, el partit taronja proposa una llei d'habitatge que contempli, entre altres mesures, incrementar el parc d'habitatges socials de lloguer. Ho faran eliminant traves i simplificant tràmits administratius en la planificació municipal i en els projectes de rehabilitació i construcció d'habitatges. Desenvoluparan la figura dels habitatges dotacionals públics per oferir un servei de lloguer temporal a totes les persones amb especials dificultats. També crearan un registre d'arrendaments urbans per poder disposar d'informació oficial sobre el mercat del lloguer a l’Estat. Un altre repte que es proposen és promoure els incentius fiscals per als particulars i entitats dedicades a l'arrendament d'habitatge en règim protegit. També facilitaran la rehabilitació i posada en lloguer dels habitatges buits. Per últim, facilitaran la resolució de conflictes entre propietaris i llogaters amb un sistema arbitral d'arrendaments urbans “senzill, ràpid i gratuït”.

ERC: regulació dels preus de lloguer i recuperar els pisos de la Sareb

Esquerra Republicana proposa canvis legislatius, com ara mesures de control de preus del lloguer i increment de la intervenció administrativa en el mercat del lloguer; diferenciació entre arrendadors grans tenidors i persones físiques; augment de la durada mínima dels contractes de lloguer a cinc anys i garanties pel dret de retorn en cas de causes no justificades de rescissió. També vol que aquestes mesures de control d’augment de preu del lloguer facin possible una intervenció administrativa a partir de la limitació d’augment dels lloguers en nous contractes per sobre dels índex de referència. En aquest mateix sentit, proposa una garantia de la dació en pagament i cancel·lació de deutes vinculats a l’habitatge amb una llei de segona oportunitat; una nova llei hipotecària amb topalls a l’endeutament d’acord amb la directiva de la UE i que garanteixi els drets dels consumidors; una proposició de llei per recuperar els pisos de la Sareb; i, finalment, mesures de protecció de les víctimes de les clàusules sòl.

JxCAT: blindar les lleis socials catalanes

Mentre Catalunya segueixi dins l'Estat espanyol, Junts per Catalunya proposa que es doblin els recursos transferits a la Generalitat en matèria d'habitatge. També vol que, a mitjà termini, es puguin situar els fons estatals destinats a habitatge en el 0,6% del PIB, dins la mitjana europea. A més, reclamen que es transfereixin els ajuts estatals per al pla d'habitatge. Així mateix, demanaran a la Sareb que traspassi a la Generalitat i els ajuntaments el 30% del total de pisos buits per poder ampliar el parc d'habitatge social i que la Guàrdia Civil cedeixi les seves casernes. També volen blindar lleis de protecció del dret a l'habitatge contra els recursos d'inconstitucionalitat. I volen fer millores fiscals per als propietaris que lloguin pisos per sota de l'Índex de Referència de Preus de Lloguer. Impulsaran un canvi de la Llei d'Arrendaments Urbans per poder aprovar una llei pròpia d'arrendaments de Catalunya. També volen crear un fons de garantia per protegir els consumidors vulnerables, ampliar les mesures en política energètica o modificar la llei que regula els mecanismes de segona oportunitat per evitar el sobreendeutament hipotecari. Per últim, volen desplegar una estratègia contra el sensellarisme.

Podemos: crear l’observatori del dret a l’habitatge

La formació lila defensa una renda garantida per a tota la ciutadania. També es mostra a favor que tothom tingui els subministraments bàsics garantits i, per això, vol prohibir la mercantilització de l’aigua i recuperar automàticament la gestió pública de les centrals hidroelèctriques. Així mateix, vol impulsar la rehabilitació d’almenys 500.000 habitatges l’any per promoure l’eficiència energètica i la reducció de la factura de la llum i crear una empresa pública elèctrica. En matèria d’habitatge, proposen crear l'Observatori del dret a l'habitatge amb l'objectiu d'investigar i analitzar la situació de l'habitatge a l’Estat. A més, volen reformar la Llei 18/2007 del 28 de desembre, del dret a l’habitatge, i blindar a la Constitució el dret a l’habitatge com a dret fonamental. Altres mesures són: prohibir els desallotjaments de persones que no tenen alternativa habitacional o lluitar contra els fons voltors i l’especulació en l’habitatge, sense massa concreció més que apostar per crear un gran parc de lloguer públic de preus assequibles i recuperar per a la gent l’impost de les hipoteques.

PP: evitar l’ocupació d’habitatges, un “repte global” com el terrorisme

Els problemes de l'habitatge s'aborden, en el programa del PP, bàsicament com una lluita contra l'ocupació, al costat de l'apartat que engloba el terrorisme o l'explotació sexual. Per això, volen reforçar el delicte d'usurpació d'habitatges amb penes de presó d'un a tres anys. A més, reformaran els processos civils perquè les persones propietàries puguin agilitzar l'expulsió de les persones ocupants. També volen els popular que la inscripció al padró sigui nul·la si la persona està ocupant un habitatge, però asseguren que aquestes mesures no afectaran els desnonaments hipotecaris o arrendaticis. Els populars asseguren que eliminaran les subvencions per a totes aquelles entitats que donin suport a l'ocupació d'habitatges i afavoriran les assegurances d'arrendament que cobreixin l'impagament del lloguer. A més, també promouran deduccions fiscals per a aquells propietaris que posin a lloguer habitatges per a joves o gent gran sense recursos. Les ajudes al lloguer les volen dedicar sobretot a les famílies que tinguin fills. Així mateix, els populars asseguren que és necessària una nova estratègia contra la pobresa i l'exclusió social, sobretot entre els joves i casos crònics, i enumeren sense concretar mesures perquè aquestes persones puguin adquirir habilitats residencials o de convivència.

PSOE: la pobresa infantil, al centre de les mesures

El PSOE es proposa, per aquesta propera legislatura, liderar un pacte nacional contra la pobresa infantil millorant el sistema de garantia d’ingressos en habitatges amb infants, encara que no concreta com. També es compromet a millorar l’accés de les famílies amb infants a productes de primera necessitat, incrementar les ajudes a material escolar i oferir bons elèctrics i tèrmics. Al mateix temps vol desenvolupar, mitjançant plans operatius, l’estratègia de lluita contra la pobresa i l’exclusió social elaborada durant l’actual legislatura, així com actualitzar l’estratègia de sensellarisme i singularitzar fons específics per combatre aquest fenomen. Pel que fa a l’habitatge, es proposa dur a terme un pla de construcció d’habitatges públics protegits i polítiques d’urbanisme i habitatge que tinguin en compte les necessitats de les persones grans. També mobilitzar sòl públic que es trobi disponible mitjançant la cessió de dret de superfície i afavorint l’ús de mecanismes público-privats, com també fomentar la construcció d’habitatge social i la rehabilitació d’habitatges existents. El PSOE promet reestablir la renda bàsica d’emancipació pel lloguer de l’habitatge per part dels joves amb ingressos baixos i posar en marxa un ingrés mínim vital estatal, de caràcter no contributiu, que asseguri a les persones un nivell bàsic de renda.

 

_________

El Social.cat ha recollit només les propostes dels partits polítics amb representació al Congrés dels Diputats a les darreres eleccions generals. Els partits han estat ordenats per ordre alfabètic.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article