[28-A] Una manca general d’iniciatives per a les persones amb diversitat funcional

D’entre totes les propostes en polítiques socials, les que es dediquen a la millora de l’atenció a la discapacitat són les més poc detallades


En els programes electorals dels partits amb representació al Congrés que es presenten a les eleccions aquest 28-A, les polítiques dedicades a les persones amb discapacitat són, sense cap dubte, les que menys detallades estan, la major part sobre integració laboral. A més, moltes de les propostes que fan els partits acostumen a estar distribuïdes dins d’altres àmbits temàtics.

Així, mentre que C’s, Podemos, PSOE i PP aposten per noves lleis d’accessibilitat, sense massa concreció, Esquerra només reclamarà que es compleixi la normativa de la Convenció Internacional del 2006, sense entrar al detall. JxCAT, igual que ho fan altres formacions, reclamarà una revisió del salari mínim per als Centres Especials de Treball (CET). Només PP, Podemos i JxCAT dediquen alguna iniciativa a les llengües de signes de l’Estat.

C’s: nou pla d'accessibilitat i disseny universal

La formació taronja aposta perquè les persones amb discapacitat puguin exercir el seu dret a votar en igualtat de condicions. En aquesta línia, proposa que els col·legis on es vota siguin accessibles per a les persones amb mobilitat reduïda, discapacitat sensorial i discapacitat intel·lectual. També que les paperetes electorals estiguin en Braille per facilitar el vot de les persones cegues. Així mateix, volen reconèixer la sordceguesa com a discapacitat única. També aposten per aprovar un nou pla d'accessibilitat i disseny universal, perquè tots els serveis públics, i sobretot els serveis sanitaris, siguin accessible per a totes les persones. En l’àmbit laboral, aposten per impulsar un pla d'ocupació amb ajudes, perquè les persones amb discapacitat trobin feina, dotant els CET amb més pressupost.

ERC: una sola proposta

ERC, per al Congrés, només proposa adaptar la normativa sobre els drets de les persones amb discapacitat a la Convenció Internacional del 2006, sense més concreció.

JxCAT: els CET amb un salari mínim compensat

Demana JxCAT estendre als funcionaris públics amb discapacitat la jubilació anticipada. Volen elevar també la quantia de les pensions no contributives per discapacitat i reformar la seva legislació reguladora. També reclamaran ampliar les pensions a persones amb una discapacitat inferior al 65%. En el mercat laboral, JxCAT vol que les pensions siguin compatibles amb el treball. A més, actualitzaran les subvencions als Centres Especials de Treball per compensar a l'alça el salari mínim. De la mateixa manera, reclamaran el compliment, amb finançament, del que s'estableix per a la llengua de signes catalana en la llei estatal.

Podemos: augmentar un 50% l’activitat de les persones

Unidas Podemos proposa un pla per a l’educació inclusiva, perquè els infants amb diversitat funcional puguin estudiar a les escoles ordinàries. També impulsarà una llei d'inclusió laboral, ja que l’atur entre les persones amb diversitat funcional és del 28,6%. Per aquest motiu, una de les propostes de la formació lila és augmentar un 50% la taxa d’activitat de les persones amb diversitat funcional i garantir la feina amb ajudes. També proposen aprovar la llei d'autonomia i dignitat de les persones en situació de dependència, els seus assistents i les seves famílies. Així mateix, volen ampliar el dret al vot i volen finançar millor les organitzacions del tercer sector dedicades a l'atenció de persones amb diversitat funcional o dependència. Per últim, volen que la Constitució reconegui les llengües de signes espanyoles com a llengües cooficials.

PP: una nova llei d’inserció laboral

Els populars tenen com a primera mesura del seu programa aprovar una nova llei de promoció de la inserció laboral de les persones amb discapacitat, que contemplarà mesures com la quota de reserva de llocs de treball, subvencions adaptades per al lloc de treball o "ajustament raonables" en els incentius fiscals per a les empreses que contractin persones amb discapacitat. A més, asseguren que reformaran el codi penal perquè s'aboleixi la esterilització voluntària. També enumeren tot un seguit de plans per eliminar les barreres en l'entorn urbà, per garantir una educació especial de qualitat o reforçar l'atenció per a les famílies amb fills amb discapacitat, però no concreten en què consistiran. També asseguren que desenvoluparan normativament la llengua de signes i que donaran suport a la investigació i innovació.

PSOE: polítiques actives de treball, l’assignatura pendent

El PSOE considera que l’assignatura encara pendent és la inserció de les persones amb discapacitat al món laboral, ja que reconeix que no es compleixen els percentatges d’incorporació previstos en la legislació vigent. Així, es compromet a dissenyar mesures específiques en les polítiques actives de treball, amb especial atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual. També vol impulsar una reforma legal per reforçar la figura de l’enllaç laboral i promoure una reforma de la legislació en seguretat social per seguir mantenint la prestació familiar per fill amb discapacitat a càrrec en cas que tingui uns ingressos anuals procedents de rendiments de treball per sobre del 100% del salari mínim interprofessional. També es compromet a impulsar en totes les xarxes de serveis públics una atenció precoç, tallers ocupacions i les millores pràctiques d’innovació social. Per últim, promouran una reforma constitucional per incorporar el reconeixement adequat de les persones amb discapacitat i els seus drets.

 

_________

El Social.cat ha recollit només les propostes dels partits polítics amb representació al Congrés dels Diputats a les darreres eleccions generals. Els partits han estat ordenats per ordre alfabètic.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

greg matto catalan
1.

oferim un 2% de préstec real per fer negocis, comprar casa, cotxe i pagar factures mèdiques, contacteu amb [email protected]

  • 0
  • 0

Comenta aquest article